fredag 3 oktober 2008

Getting biblical

Precis som verkligheten är bibeln full av kvinnors list och mäns bristande förstånd. Visst finns där manliga hjältar också, men i riktigt prekära situationer - när skiten på allvar träffar fläkten - verkar det som om tjejerna får stå för testiklarna. De bibliska kvinnorna slår brutalt och utan pardon - inte sällan med hjälp av historiens effektivaste vapen.

Den vackra Judith förför den fruktade generalen Holofernes, för att sedan i korta drag, supa honom under bordet och hugga huvudet av honom. Bara så. Den uträknande Delila avslöjar nasiren Simsons hemlighet och tillintetgör honom sedan skoningslöst. Hon lurar honom i säng, förråder honom, skär av hans långa hår och berövar honom hans styrka. Därefter överlämnar hon honom till fienden.

Drottningen Ester använder sin list och kungens kärlek för att rädda folket undan säker död. I samma veva ombesörjer hon lite smidigt att den onde Haman, som planerat att döda alla judar, förpassas till galgen.

Den nytestamentliga danserskan Salome har inte en fullt lika behjärtansvärd ursäkt för sitt beteende. Målmedvetet klär hon av sig sju lager slöja och får en betagen Herodes att lova henne vad som helst. Och nej, hon väljer inte en spa-weekend. Hon vill ha Johannes döparens huvud på ett fat.

Faktum är att redan den allra första kvinnan ställer till en hel del debacle­. Den som kan sin skapelseteologi vet att all djävulskap i världen egentligen kan skyllas på Eva. För inte nog med att hon själv äter av det förbjudna äpplet. Hon drar med sig sin man, och i förlängningen hela mänskligheten, i fördärvet. Resultatet är sjukdom, död och förlossningssmärtor, för att nämna några godbitar. Thanks, sister.

1 kommentar:

S.A.I. Steve Lando sa...

Det här är ordentliga kvinnliga förebilder som du framför. Kvinnor som utan pardon tar exakt allt de vill, med våld, manipulation, eller genom männens åtrående ögon.

Dessvärre så har allsmäktigheten hos kvinnan inte hållit genom historien, så våld är i de flesta fallen otidsenligt - även om det ibland allt går bra - men att via manipulering eller låta männens sinne fördimmas i trånhet, och därvid avlura honom vad hon än vill.

Det är ngt som nutida kvinnor oftare än ofta bör använda sig av.

Det är ju ändå indirekt frivilligt av männen, att behaga og betjäna. Det blir ju romantiskt då männen i sin trånhet mer än gärna gör allt, och ger allt, för kvinnan.

Hursom, Eva, hon är en stor förebild hon med, hon åt ju av visdomsäpplet.

Att mannen Gud (om han nu är en man, vilket han inte borde vara), och mannen Adam ville dock förhindra henne, förtrycka henne, och hålla henne i okunskap, och enda sedan hon åt av äpplet har hon fördömts. Men hon åt, och det gjorde hon helt rätt i.

Eva förtjänar all respekt, och all frihet, hon vår hela kunskaps källa.