lördag 23 augusti 2008

Running for sainthood

E är på besök från London och vi försöker hinna göra allt sådant som bara hon och jag kan göra tillsammans, eftersom inga andra av våra vänner någonsin, ens för att vara barmhärtiga, skulle kunna tänka sig att följa med oss. I praktiken innebär det att vi spenderar fyra och en halv timme på Historiska museet (för att effektivisera hoppar vi helt över vikingatiden och större delen av forntiden).

Förutom en intressant diskussion om de arkeologiska fynden från vendeltiden är besökets höjdpunkt, som alltid, altarskåpstävlingen ”gissa helgonet”. Den går i korta drag ut på att minutiöst finkamma medeltidsavdelningen och försöka identifiera så många av helgonen i skåpen vid namn som möjligt. Ett fantastiskt tidsfördriv, även om viss förvirring denna gång utbryter kring likheterna mellan Judas Taddeus och Jakob, Alfeus son, i två av skåpen.

Efter tredje varvet börjar den stackars säkerhetsvakten se gråtfärdig ut och vi beslutar oss för att gå vidare. På vägen ut handlar E ett suddgummi med ett skelett i fosterställning på i museishoppen. Jag köper vykort med detaljer från en fönstermålning av Konungarnas tillbedjan. Vi är båda mycket nöjda.

Inga kommentarer: